Year
1 ·
Nº 7 · $0.00![]() |
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Ano
1 · Nº 7 · R$0,00![]() |
In
Brasilia, no one can see you
starve |
|
Em
Brasília, ninguém vê você morrer de fome |
![]() In listening to Brazilians from all over this country, the one subject they agree on is the quality of service at restaurants in their capital – or the lack thereof. The crowds at popular destinations are so enormous that there simply isn’t staff enough to cope with their patrons. So rather than concerning themselves with food orders, waiters seem bent on filling tables with as many longnecks as possible (which, admittedly, is not the end of the world). But try to make eye contact with a waiter when your request is a non-alcoholic one and they will refuse, almost to the point of indifference. At times you have to literally tug on their sleeve and thrust a menu in their face as they’re replacing empties. Three beers later your meal finally arrives, and by this point you have either forgotten what it was you ordered or are so hungry that it doesn’t matter any more. Which is good, because there is a relatively high possibility that what you ordered will not be what you receive. And rather than admitting their mistake, the server is more likely to ask if you will eat what was brought out! The reason for all of this is the universal gratuity system employed in Brazil – a compulsory ten percent tip included at the bottom of every bill. Because of it, waiters don’t feel the need to “wait” on their customers as their tips are not performance based. They don’t laugh, smile or engage in small talk, let alone ask if you are enjoying your food. In their defence, almost all waiters in Brazil are middle-aged men so the youthful energy between customer and server that is so common in North America just doesn’t exist, nor is it expected to. So why do people put up with this seemingly aggravating situation? The answer is twofold. Firstly, dinner for Latin peoples (both in Europe and South America) is traditionally more of an event than in other parts of the world and can easily last two or three hours. Good conversation and good drink is considered an appetizer; a whetter of appetites. And when the food finally arrives, it is worth the wait. A recent article in VEJA magazine quotes a world-famous Spanish chef as saying that Brazilian cuisine is soon to take the world by storm. When it arrives in your city, I recommend you go there – it’s a taste sensation. And trust me, you’ll love your meal even if it’s not what you asked for. Ron Halliday can be reached at scotian.gold@portolan.ca for questions and comments, or if you would like to suggest a future topic for The Interloper to report on. |
![]() Ao ouvir brasileiros de todos as lugares do país, o único assunto em que eles concordam é a qualidade de atendimento dos restaurantes em sua capital – ou a falta dela. As multidões em destinos famosos são tão enormes que simplesmente não há pessoal suficiente para lidar com o volume de clientes. Então, ao invés de se preocupar com seus pedidos, os garçons parecem encher as mesas com tantas longnecks quanto possível (o que, admitidamente, não é o fim do mundo). Mas tente fazer contato visual com o garçom quando seu pedido é não-alcoólico e eles vão recusar, quase ao ponto da indiferença. Algumas vezes você deve literalmente dar um puxão na manga dele e sacudir o cardápio para ele ver enquanto repõe as garrafas vazias. Três cervejas depois, sua refeição finalmente chega e àquela altura você ou esqueceu o que pediu ou está com tanta fome que não importa mais. É bom, porque há uma relativa alta possibilidade que o que você pediu não será o que você recebeu. E ao contrário de admitir seu erro, é mais provável que o rapaz pergunte se você pode comer o que foi trazido! A razão para tudo isso é o sistema de gorjeta universal empregado no Brasil – uma gorjeta obrigatória de dez por cento incluída ao final de todas as contas. Por conta disso, os garçons não sentem a necessidade de servir seus clientes já que suas gorjetas não estão baseadas em performance. Eles não riem, sorriem ou papeiam, muito menos perguntam se você está gostando de sua comida. Em sua defesa, quase todos os garçons brasileiros são homens de meia-idade, então a energia juvenil que é tão comum na América do Norte entre o cliente e o garçom simplesmente não existe, nem é esperada. Então, porque as pessoas agüentam essa situação aparentemente inconveniente? A reposta é dual. Primeiro, para os povos latinos (tanto na Europa quanto na América do Sul), o jantar é tradicionalmente mais um evento do que no resto do mundo e pode facilmente durar duas ou três horas. Conversa boa e drinques bons são considerados como aperitivos; os abridores de apetite. E finalmente, quando a comida chega, a espera compensa. Um artigo recente da revista VEJA cita um mundialmente famoso chef espanhol ao dizer que a cozinha brasileira já já vai dominar o mundo. É uma delícia de paladar. E confie em mim, você vai amar sua refeição mesmo se não for o que você pediu. Ronald Halliday pode ser contatado em scotian.gold@portolan.ca para perguntas e comentários, ou se você quiser sugerir um tópico futuro para O Interloper investigar. |
RESTAURANTS WORTH TRYING ·
RESTAURANTES LEGAIS![]() Fratella (Terraço Shopping) some of the most unique and tastiest pizzas in Brasilia · algumas das mais diferentes e mais gostosas pizzas em Brasília Haná (408 Sul) delicious Japanese food served in a relaxed environment · comida japonesa deliciosa oferecida em ambiente relaxante Sky's (312 Sul) Brazilian fast food that's almost as good as Campinas' Gordão · comida rápida brasileira que é quase tão boa quanto a do Gordão de Campinas Friday's (Shopping Pier 21) As close to North America as one can get, including the free refills! · tão próximo da America do Norte quanto possível, incluindo o refil grátis |
PLACES TO AVOID · EVITE ESSES LUGARES![]() Azulejaria (408 Sul) Boring food with a limited menu · comida chata com cardápio limitado Rayuela (Asa Sul) a thirty minute wait for coffee · demora trinta minutos para o café Pão Siciliano (104 Sudoeste) a bakery that won't even make you a sandwich · uma padaria que nem mesmo faz um sanduiche para você Pizza César (509 Sul) so bad, we can't remember how it tasted · foi tão ruim que não conseguimos lembrar |
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