Year
1 ·
Nº 12 · $0.00![]() |
|
Ano
1 · Nº 12 · R$0,00![]() |
Chicken
and sausage and beef, oh my! |
|
Carne
e frango e queijo, oh, meu Deus! |
![]() Churrasco is an indigenous word that means “roasted meat”, having come from the Quichua Indians of the interior who taught European settlers how to roast meat over hot coals. This technique was quickly incorporated into the gaúcho (residents of the state of Rio Grande do Sul) culture but in the beginning churrascos were only used for cooking ribs. Today, a variety of special cuts of beef are offered including alcatra, picanha and contra-filé, each cooked to your liking. There are two types of barbeque-style restaurants. A typical churrasco is small, simple, cheap and outdoors, along the side of the road or at the corner of an office building. Plastic chairs and tables (where available) and paper plates are the norm. Sure, they’re little more than dives. But none of that matters when you walk outside and catch that smell of roasting meat on the evening breeze. It’s a delicacy without compare; beef, chicken, sausage, heart, coalho cheese – this last is simply marvelous – on the skewer, with cold beer*, good music, and great friends. The other type of barbeque is the rodízio. This more evolved style of churrasco was developed in the metropolis of São Paulo where, naturally, everything is more sophisticated. This system serves practically every imaginable roast-able meat on large, sword-like skewers carried to your table by an endless line of well dressed, middle-aged waiters whose only words announce the type of cut they’ve rolled out – hence the word rodízio (repetition; rotation). Upon entering, you receive a small two sided card or coaster, one face green and the other red. When either your plate or your stomach is full, simply place the card red-side-up until you require more food. It’s a lavish buffet and worth the trip once in awhile to try the different cuts and exotic meats, with service so attentive it’s almost intrusive. So just how good are churrascos? Don’t only take my word for it – the greatest testament to their success is that very few Brazilians own their own barbeque. * But how to know before you order one that your beer will be good and cold? It’s so simple in Brazil! All restaurants have specially designed, full-size beer fridges that resemble a cross between an enormous metallic beer can and a pop machine. These refrigerators have large electronic displays on the outside to indicate the current temperature inside. Ron Halliday can be reached at scotian.gold@portolan.ca for questions and comments, or if you would like to suggest a future topic for The Interloper to report on. |
![]() Churrasco é uma palavra indígena que significa “carne assada”, pois eram os índios quíchuas que ensinavam os colonizadores europeus como assar carne sobre brasas quentes. Essa técnica foi rapidamente incorporada na cultura gaúcha mas no início o churrasco era feito com apenas costelas de boi. Hoje em dia oferece uma variedade de cortes especiais como alcatra, picanha e contra-filé, cada um assado a seu gosto. Há dois tipos de restaurantes churrascarias. O churrasco de verdade (ou churrasquinho) é tipicamente pequeno, simples, barato e servido ao ar livre, do lado da rua ou na esquina de um prédio comercial. Usam (quando usam) cadeiras e mesas plásticas e pratos descartáveis. Sim, são lugares meio toscos. Mas tudo isso não importa quando você passa ao lado e sente o cheiro de carne assada na brisa da noite. É uma delícia sem comparação; carne, frango, salsichão, coração, queijo coalho – este último é realmente maravilhoso – no espetinho, junto com cerveja gelada*, música boa e bons amigos. O outro tipo do churrasco é o rodízio. Esta forma é mais desenvolvida e surgiu na metrópole de São Paulo, onde, naturalmente, todas as coisas são mais elaboradas. Nesse sistema é servido qualquer tipo de carne assada imaginável no espeto-espada, levado à sua mesa por uma fila sem fim de garçons bem vestidos e de meia idade cujas únicas palavras anunciam o tipo de corte trazido – isso é o rodízio. Ao entrar, você recebe um cartão ou porta-copo de dois lados – um esverdeado e o outro avermelhado. Quando seu prato ou sua barriga estiverem cheios, simplesmente mostre o lado vermelho na mesa até que queira mais comida. É um bufê ex-tra-va-gan-te e vale à pena ir de vez em quando para experimentar os cortes diferentes e carnes exóticas, com serviço tão atencioso que é quase intrusivo. Afinal, quão bom são os churrascos? Não se fie em minhas palavras somente – o melhor testemunho de seu sucesso é que poucos brasileiros possuem uma churrasqueirinha própria. * Mas como saber antes de pedir uma se sua cerveja estará bem gelada? É fácil demais no Brasil! Todos os restaurantes têm geladeiras especiais para guardar seus drinques e, além disso, estas cervejonas (a maioria tem a aparência de grandes latas metálicas ou, talvez, uma máquina de refrigerantes) mostram a atual temperatura dentro através de grandes displays eletrônicos. Ronald Halliday pode ser contatado em scotian.gold@portolan.ca para perguntas e comentários, ou se você quiser sugerir um tópico futuro para O Interloper investigar. |
RECENT HEADLINES | ![]() Typical neighbourhood churrasco fare. · Alguns exemplares do churrasco de bairro. (Photograph courtesy of T. B. Vicari · Foto por T. B. Vicari) |
Thursday, April 21st, 2005
Dream a dream, and what you see will be Monday, March 31st, 2005 Where Penelope races forever Monday, March 7th, 2005 A city girl in the country |
|
MANCHETES RECENTES |